<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183007195643433&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valid Blog

valid-wat-gebeurt-er-met-je-werknemers-wanneer-een-it-afdeling-gedeeltelijk-outsourced-1

Help, ik word geoutsourcet!

Wat gebeurt er met je werknemers wanneer je een IT-afdeling (gedeeltelijk) outsourcet?

Ik zal eerlijk zijn. Het was voor mij wel even schrikken toen ik vier jaar geleden hoorde dat mijn functie als ICT-manager kwam te vervallen bij het bedrijf waar ik al 23 jaar werkte.

Op zich was het niet onlogisch om – temidden van de digitale transitie die zeker in mijn sector om zich heen greep – te kijken welke IT-processen beter uitbesteed konden worden en welke niet.

Het outsourcen van netwerkbeheer en relatief eenvoudig functioneel beheer is soms een voor de hand liggende stap voor een bedrijf waar IT niet de corebusiness is.

Als ICT manager werd ik ook zelf betrokken bij de reorganisatie en daarom dacht ik ook na over de verschillende scenario's die gunstig zouden kunnen zijn voor de organisatie.

Alle technisch beheer en hardware outsourcen. Of misschien zelfs een stapje verder: ook het functioneel beheer uitbesteden. Want service en onderhoud voor je (virtueel) Windows-platform of generieke applicaties, zoals Office of Skype, daarvoor kun je soms best terecht bij de leverancier.

Wel moet je uitkijken bij het outsourcen van echt bedrijfs- of sectorgebonden applicaties waarbij medewerkers echt vakkennis (nodig) hebben van specifieke softwarepakketten op het gebied van bijvoorbeeld Finance, CRM of HR.

header_divider

Totaalontzorging

Mijn bedrijf – een grote zakelijke dienstverlener met meerdere kantoren – koos uiteindelijk voor het outsourcen van het systeem- en netwerkbeheer maar wilde de kennis omtrent primaire business applicaties behouden. Men wilde totaalontzorging als het aankwam op automatisering – en in de loop van het proces bleek dat ook mijn functie van IT-manager zou verdwijnen.

Ja, dat was best even slikken.

Gelukkig waren er wel goede afspraken gemaakt met de partij waar onze IT terecht zou komen – en die partij, dat was Valid. Mijn huidige werkgever.

Samen met twee andere collega's zou ik bij Valid aan de slag gaan in een rol die ik zelf mocht kiezen. Dat was een gouden kans maar ook best nog een uitdaging, want als ICT-manager was ik in al die jaren uitgegroeid tot een generalist – en welke rol kan een generalist spelen bij Valid?

Terugkijkend kan ik alleen maar concluderen dat ik bij Valid alle vrijheid heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen.Vanuit mijn achtergrond en ervaring als ICT-manager dacht ik in eerste instantie aan een rol als Projectmanager of Service Delivery manager. Ik ging aan de slag in de Managed Services organisatie van Valid.

Na twee jaar bij Managed Services te hebben gezeten, waar ik mijzelf bezighield met verschillende projecten bij verschillende opdrachtgevers, kreeg ik de kans om wederom een volgende stap in mijn carrière te zetten. Ik maakte de switch van de ene business unit naar de andere en ik ben inmiddels alweer anderhalf jaar aan de slag als interim professional, in de rol van Projectmanager. Dedicated, fulltime bij een klant. Een rol waar ik prima op mijn plek zit: meer voeling met de business, meerdere specifieke klantprojecten waarin ik mezelf kan vastbijten.

Die stap heb ik alleen maar kunnen maken omdat ik bij Valid ook de mogelijkheid heb gekregen om bij Consultancy als projectmanager aan de slag te gaan.

Nadenken over outsourcen?

Voor mij is het outsource-avontuur heel goed afgelopen. En eigenlijk geldt dat ook voor mijn oude werkgever. Na een 2 jaar 'totaal-ontzorging' bleek dat het misschien toch wel prettig was om in één interne ICT-manager te hebben die centraal een overzicht bleef houden van alle verschillende automatiseringsprojecten en alle betrokken afdelingen.

Dat is eigenlijk ook het advies dat ik bedrijven wil meegeven die er over nadenken om hun IT te outsourcen. Laat je goed adviseren door een partij die kritisch doorvraagt op wat je als organisatie op afstand wil zetten en wat je dichtbij wil houden (en waarom).

De rol van ICT-manager als regisseur en kennishouder is in de praktijk toch vaak belangrijker dan je vooraf denkt – zeker voor organisaties waarbinnen IT niet de core business is moet iemand weten wat er gebeurt op dat gebied.

Zelf ben ik blij met mijn nieuwe rol als projectmanager en zou ik nooit weer terug willen als ICT-manager. Eigenlijk was ik altijd al een regelneef en met mijn technische achtergrond kom ik hier goed tot mijn recht.

Ik wil mezelf verder ontwikkelen als ervaren projectmanager in diverse sectoren zoals B2B, B2C maar ook technische (infra)projecten waarbij telkens een ander projectmanagement kennis en stijl nodig/noodzakelijk is.

Meer weten over de do's en don'ts rondom IT-outsourcing? Neem dan contact met ons op.

Met Valid zoeken wij altijd naar de beste oplossing voor jouw bedrijf en je medewerkers.

 

Terug naar blogoverzicht
Gregor Gofers

Written by Gregor Gofers

Senior Projectmanager

Laat je reactie achter