<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183007195643433&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valid Blog

AdobeStock_213634747

Innovatie bij Application Development

Onze slogan is Stay Ahead, omdat we onze klanten voorop willen laten lopen. Vooroplopen gaat over het algemeen makkelijker als je gebruik maakt van moderne middelen. Dit betekent dat we als developers op de hoogte moeten zijn van de laatste technieken en ontwikkelingen in ons vakgebied. Maar alleen op de hoogte blijven vinden we dus niet voldoende, we willen er ook ervaring mee opdoen, ‘readiness’ creëren. Zo krijgen we een beter beeld van wat er nu echt allemaal mogelijk is met al die interessante nieuwe technieken en kunnen we de opgedane kennis efficiënt toepassen in projecten voor onze klanten.

Voor een deel doen we dat in onze vrije tijd, vanuit onze passie voor het vak application development, maar gelukkig stelt Valid ook een aantal uur in de week beschikbaar om hier mee bezig te zijn. Sommige bedrijven hebben mooie namen voor dagen waarin ze met innovatie bezig zijn, zoals ‘innovation day’ of ‘garage day’. Wij hebben geen bijzondere naam nodig, bij ons is innovatie gewoon onderdeel van elke normale werkweek.

Soms werken we alleen, maar het liefst werken we in groepjes aan een nieuw project of showcase waarin we innovatief bezig zijn. De opgedane kennis wordt opgeslagen in wiki’s en blogs en gedeeld tijdens onze Competence Center avonden.

Valid-Hello

In ons kantoor in Eindhoven, de V-tower, hangt nog een schuifbord waarop onze bedrijfshulpverleners (BHV-ers) aangeven of ze aanwezig zijn. Dat kan natuurlijk beter voor een tech bedrijf. Een aantal developers van de VDF (de Valid Development Factory) zag in dit ouderwetse schuifbord in ieder geval een gegronde reden om aan de slag te gaan met Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Mobile App Development. Een nieuw innovatie showcase project was geboren, Valid-Hello.

Als je bekend bent met Windows Hello dan kan je waarschijnlijk wel raden dat het iets met gezichtsherkenning te maken heeft. Het idee is om BHV-ers te herkennen bij binnenkomst of bij het verlaten van het pand waarna de aanwezigheidsstatus automatisch aangepast wordt op een display bij de balie van de receptie.

Hiervoor worden twee Raspberry Pi’s, uitgerust met een webcam, geplaatst bij de draaideur van de V-tower. Eén gericht op inkomend, de ander op uitgaand verkeer. Wanneer met behulp van AI op de camerabeelden een gezicht herkend wordt zal dit beeld doorgestuurd worden naar een machine learning model in Azure Cognitive Services dat getraind is om onze BHV-ers te identificeren. Het trainen wordt gefaciliteerd door een mobiele applicatie ontwikkeld met Xamarin. Met deze applicatie kunnen onze BHV-ers foto’s van zichzelf maken waarmee het model geleerd wordt hen te herkennen. Wanneer een BHV-er herkend wordt door het model stuurt de Raspberry PI een bericht naar Azure IoT Hub waarna met behulp van een Azure Function en Azure SignalR Service de status op de display realtime wordt aangepast naar aan- of afwezig.

De komende tijd zullen we in enkele blog posts de verschillende onderdelen van Valid-Hello verder belichten. Denk daarbij aan:

  • IoT Edge en IoT Hub
  • Gezichtsdetectie en herkenning met AI
  • Trainen van het machine learning model met Xamarin
  • Realtime communicatie met Azure Functions en Azure SignalR Service

In deze posts zullen we dan niet alleen dieper ingaan op de techniek, ook zullen we aandacht besteden aan het ontwikkelproces dat we hebben doorlopen, van concept tot realisatie. Welke randvoorwaarden zijn er (denk bijvoorbeeld aan privacy), welke knelpunten of obstakels zijn we tegengekomen en wat zijn onze ervaringen met de toegepaste technieken. 

“Stay Tuned” dus om “Stay Ahead” te blijven… en mocht je vragen hebben, laat het mij weten.

Iets minder ‘technisch hoogstaand’, maar wel zo handig; wil je geen van de komende blogs missen, meld je dan aan voor onze blog-alert onderaan deze pagina!

Terug naar blogoverzicht
Bart van Uden

Written by Bart van Uden

Laat je reactie achter