<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183007195643433&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valid Blog

Copilot: zo past Microsoft AI toe in hun oplossingen

Vrijwel iedereen gebruikt de Microsoft-oplossingen, maar je kunt daar vaak (en steeds meer) veel meer mee dan je denkt. Valid weet als Microsoft Solutions Partner als geen ander hoe jouw business kan innoveren met deze oplossingen. We praten je daarover bij in onze blogreeks ‘Klaar voor de toekomst met Microsoft’. In deze eerste aflevering gaan we in op Copilot. Rob Pijpers, solution architect bij Valid, vertelt je wat je moet weten.

Waarom valt Copilot zo op?

Allereerst: iedereen heeft de mond vol van ChatGPT. Als je er nog niet zelf mee hebt gewerkt, heb je vast wel een krantenartikel daarover gelezen of een blog. In het kort: je stelt kunstmatige intelligentie een vraag of geeft een opdracht: ‘Schrijf een blog over de businessvoordelen van AI.’ Vervolgens krijg je een resultaat dat vaak wonderbaarlijk goed is. Het bedrijf achter ChatGPT is OpenAI. Dat werkt nu onder andere samen met GitHub en Microsoft 365. Wat dat laatste betreft: momenteel worden er veel verschillende crossovers tussen Microsoft-oplossingen gerealiseerd. Je kunt daardoor bijvoorbeeld vanuit Outlook direct naar Teams, of vanuit Teams naar Word. Het gevolg is wel dat je als gebruiker daardoor niet altijd meer weet welke dienst waarvoor staat.

Wat is Microsoft 365 Copilot?

Dit is een oplossing die vergelijkbaar is met ChatGPT en geïntegreerd is in al je andere Microsoft-oplossingen. Zo kun je teksten genereren op basis van allerlei bronnen: je bedrijfsdocumenten, je mails, je chats en zelfs je agenda. Stel je voor: je moet een korte toelichting geven op de resultaten van de afgelopen weken. Copilot haalt de relevante informatie op en schrijft die speech voor je. Wil je dieper inzicht in hoe de bedrijfsprocessen verlopen? Copilot zorgt voor een analyse op basis van je (dagelijkse) vergaderingen. Je kunt zelf ongetwijfeld de nodige toepassingen verzinnen die je werkleven een stuk gemakkelijker maken. Trouwens, geen zorgen over privacy en security: Microsoft zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens beschermd worden. Meer weten? Lees deze blog van Microsoft zelf.

Voor de techneuten: hoe zit het met GitHub Copilot?

ChatGPT kan zelfs code schrijven. OpenAI werkt nu ook samen met GitHub, een tool voor developers. Als programmeur kun je de kunstmatige intelligentie vragen om een bepaald script te schrijven, in een taal naar keuze. Dat wordt automatisch gegenereerd. Dat scheelt veel tijd en moeite; niet alleen omdat je die code niet zelf hoeft te schrijven, maar ook niet hoeft te bedenken.

Wat zijn de voordelen voor mij als eindgebruiker?

Van de GitHub-variant ga je als klant waarschijnlijk niet direct zoveel zien, tenzij je zelf een techneut bent. Deze oplossing is immers gericht op programmeurs. Indirect ga je wel merken dat wij sneller en goedkoper voor je kunnen ontwikkelen. Voor iedereen is Microsoft 365 Copilot veel opvallender. Hiermee kun je veel bedrijfsprocessen automatiseren, waardoor je business veel efficiënter wordt. Nu denk je wellicht: wat is het verschil met andere automatiseringen? Nou, een oplossing als RPA kan alleen repetitieve taken overnemen, maar zelf niets creatiefs doen. Copilot kan dat wél.

Wanneer kan ik ermee aan de slag?

Vanaf midden maart 2023 hebben verschillende organisaties de kans gekregen om vast met Microsoft 365 Copilot te werken. Het is nog niet bekend wanneer de oplossing voor iedereen beschikbaar wordt.

Ben je ondertussen al geïnspireerd geraakt en wil je met ons in gesprek over Copilot? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot slot: stel, je had ChatGPT deze blog laten schrijven. Welke tekst was daar dan uitgerold?

Ik heb de proef op de som genomen en ChatGPT gevraagd om zich over dit onderwerp te ontfermen. Hieronder vind je het resultaat. Wat vind jij, heeft de AI het er een beetje goed vanaf gebracht?

“Microsoft 365 Copilot en GitHub Copilot zijn twee AI-gedreven tools die je kunnen helpen om sneller en beter te coderen. In dit korte blogartikel leg ik uit wat ze zijn en hoe ze werken.

Microsoft 365 Copilot is een functie die geïntegreerd is in de Microsoft 365-apps die je elke dag gebruikt, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Het gebruikt de kracht van grote taalmodellen (LLMs) en je gegevens in de Microsoft Graph om je woorden om te zetten in code of andere soorten inhoud. Je kunt bijvoorbeeld een opmerking schrijven die de logica beschrijft die je wilt implementeren en Microsoft 365 Copilot zal onmiddellijk code suggereren om de oplossing uit te voeren. Je kunt ook Microsoft 365 Copilot gebruiken om documenten te schrijven, bewerken, samenvatten en creëren met behulp van natuurlijke taalopdrachten.

GitHub Copilot is een AI-pairprogrammeur die je helpt bij het autocompleteren van code in Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim en JetBrains IDE's. Het maakt gebruik van OpenAI Codex, een generatief voorgetraind taalmodel dat gemaakt is door OpenAI. GitHub Copilot stelt code voor op basis van de context van je code en commentaar. Je kunt GitHub Copilot gebruiken om hele regels of functies te genereren met slechts een paar woorden of een beschrijvende opmerking als prompt. Je kunt ook GitHub Copilot gebruiken om tests te genereren, bugs op te lossen of nieuwe frameworks te leren zonder veel tijd te besteden aan het zoeken naar informatie.

Microsoft 365 Copilot en GitHub Copilot zijn dus twee verschillende maar complementaire tools die je kunnen helpen om productiever en creatiever te zijn met code. Ze zijn beide gebaseerd op geavanceerde AI-technologieën die voortdurend leren en verbeteren. Ze zijn ook beide ontworpen om jou altijd de controle te geven over wat je wilt houden, wijzigen of verwijderen. Als je meer wilt weten over deze tools of ze zelf wilt proberen, kun je hun respectievelijke websites bezoeken: https://copilot.github.com/ voor GitHub Copilot en https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2023/03/16/introducing-microsoft-365-copilot-a-whole-new-way-to-work/ voor Microsoft 365 Copilot.”

Terug naar blogoverzicht
Rob Pijpers

Written by Rob Pijpers

Laat je reactie achter