<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183007195643433&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valid Blog

jordi@pbig

Het Microsoft Power Platform, nieuwe mogelijkheden voor Business Intelligence?

Benieuwd naar de mogelijkheden van het Power Platform voor jouw organisatie? Als Business Intelligence professional altijd al het gevoel gehad dat de interactie met gebruikers beter kan? Dat kan! Hoe? Dat lees je in deze blog!

De wereld van business intelligence ontwikkelt zich de laatste jaren in rap tempo. Waar we vijf jaar geleden nog voornamelijk oplossingen binnen de bedrijfsmuren (on-premise) ontwikkelden lijkt die tijd al veel langer geleden. De snelheid waarin de Microsoft Azure cloud zich ontwikkelt is razendsnel. Nieuwe diensten maar ook bestaande diensten die verbeterd worden zijn aan de orde van de dag. Dit staat in schril contrast met de vroegere strategie van deze gigant waarbij men eens per één, twee of zelfs drie jaar een nieuwe versie van software kon verwachten met sporadisch een belangrijke service pack update. 

Specifiek gekeken met een Business Intelligence bril zien we dat oplossingen van een half jaar geleden al weer verbeterd kunnen worden, door bijvoorbeeld de komst van Azure Data Factory. Meer weten over Azure Data Factory? Collega Kaj heeft er een mooie blogpost aan gewijd.

Ook binnen de voormalige office suite, nu bekend als Office 365, zien we mooie ontwikkelingen. Zo kunnen we niet meer zonder Power BI en voor Teams lijkt een zelfde pad uitgestippeld. 

Een andere mooie ontwikkeling is de introductie van het Microsoft Power Platform.

Microsoft Power Platform

In november 2018 is de officiële aankondiging gedaan van het Microsoft Power Platform. Dit platform, bestaande uit Power BI, Power Apps en Microsoft Flow zijn gebouwd boven op het Common Data Model. Ieder van deze tools bestaan al langer dan deze aankondiging maar sinds november 2018 pas onder de naam Power Platform. Een korte introductie van deze tools:

Power BI logo 2019 - Valid

 

Power BI is een krachtige data visualisatie tool en kent diverse verschijningsvormen. Zo kan het gebruikt worden voor het bouwen van rapportages en dashboards maar ook voor het inlezen, transformeren en laden van data waarop vervolgens weer rapportages gebouwd worden.

PowerApps

Met PowerApps zijn business applicaties te bouwen waarbij gewerkt wordt volgens het No-code / Low-code principe. In no-time is een applicatie opgezet en gepubliceerd voor gebruik.

Microsoft Flow

 

Microsoft Flow automatiseert taken en processen tussen diverse applicaties. Met tal van standaard beschikbare connectoren en de mogelijkheden tot definiëren van maatwerk connectoren is te automatiseren hoever de creativiteit reikt.  Microsoft Flow is de Office 365 tegenhanger van Logic Apps uit Azure. Het platform is verder identiek.

Common Data Model

Het Common Data Model is een generiek model waarin tal van entiteiten en attributen beschikbaar zijn om data in op te slaan. Het is eenvoudig uit te breiden en door het generieke karakter is het de lijm tussen diverse, op data gebaseerde, applicaties.

Ieder van deze producten is krachtig op zichzelf maar de combinatie van deze producten levert een nog veel krachtiger resultaat.

Power UP! With the Power Platform

De slogan van Valid is Stay Ahead. Vrij vertaald betekent dit dat we onze klanten voorop laten lopen. En om dát te kunnen realiseren, zul je als bedrijf moeten zorgen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en ervaring opdoen met nieuwe of gewijzigde producten. Gelukkig krijg je binnen Valid die ruimte en heb ik me verdiept in de mogelijkheden van het Power Platform. 

Met de komst van het Power Platform zagen we vanuit een Business Intelligence invalshoek al snel dat dit kansen biedt voor onze klanten en hebben we een laagdrempelige sessie ontwikkeld om inzicht te geven in de kracht van het Power Platform. 

In deze sessie starten we een fictief bedrijf, welke het Power Platform volledig heeft omarmd. Op basis van een voor iedereen herkenbaar verkoopproces verkennen we het Power Platform en tonen we waar het Power Platform allemaal toe in staat is. 

Dit hele avontuur heb ik in een presentatie gevat en die tijdens de afgelopen editie van de Power BI Gebruikersdag en het Power Platform Summit mogen presenteren (zie de selfie bovenaan). Interesse in de slides? Je kunt ze hier vinden. Het enthousiasme van het publiek naar aanleiding van de presentatie was zo groot, dat ik hier binnenkort ook een webinar over geef (klik hier als je alvast je ‘plek’ wilt reserveren). 

Alvast een teaser wat in deze sessie voorbij gaat komen? In de afbeeldingen een aantal screenshots die in de sessie live aan bod komen.

screenshots

Nieuwe mogelijkheden

Ieder product binnen het Power Platform zal zich blijven ontwikkelen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het Power Platform is nog relatief nieuw en het aantal implementaties blijft groeien. Maar waar kun je aan denken als we het hebben over mogelijkheden van de combinatie van deze producten met een focus op het BI-domein?

  • PowerApps als applicatie om budgetcijfers in te voeren en bij te werken, Power BI om deze gegevens te tonen ten opzichte van data uit reguliere bronsystemen en Microsoft Flow om budgetverantwoordelijke te informeren dat de budgetcijfers opgevoerd moeten worden.
  • Alerts in Power BI die afgaan wanneer een waarde het budget overschreidt, Microsoft Flow om een mailing rond te sturen en een bericht te plaatsen op Yammer of Microsoft Teams.
  • Microsoft Flow om periodiek een data-opvraag (query) uit te voeren op een database waarbij afwijkingen worden geselecteerd en er een push-notificatie wordt rondgestuurd, PowerApps als applicatie om door de afwijkingen heen te lopen en er commentaar bij te plaatsen.
  • PowerApps om een bestand te uploaden naar een locatie, Microsoft Flow om dit bestand te verplaatsen naar een folder waar bronbestanden klaar staan voor verwerking in het datawarehouse waarbij het uiteindelijk terecht komt in Power BI. 

Bovenstaande mogelijkheden zijn een aantal voorbeelden maar er is nog veel meer mogelijk. Hierin speelt creativiteit een grote rol!

What's next?

De tijd zal het leren, ga vooral experimenteren met de mogelijkheden die het Power Platform te bieden heeft. Ik ben vooral benieuwd wanneer Microsoft Flow hernoemd wordt naar Power Flow, dat past toch beter binnen het Power Platform? 

Benieuwd naar de mogelijkheden van het Power Platform voor jouw organisatie? Of zie je direct al toepassingen? Laat het me weten in de comments, ben benieuwd naar je ideeën, ik denk graag mee!

Terug naar blogoverzicht
Jordi Frijters

Written by Jordi Frijters

Microsoft Data Consultant

Laat je reactie achter