Valid Blog

De juiste ICT-outsourcingspartner kiezen is matchen én daten!

Geschreven door Désirée Kox | 4 feb, 2020

Matchen is prima om een eerste selectie te maken. Daten is de volgende stap naar de keuze van de juiste partner. In dit blog krijg je drie tips hoe je kunt daten met je toekomstige partners.

Het kiezen van de juiste ICT-outsourcingspartner is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste levenspartner. Het is dan ook geen keuze die je maakt door het plaatsen van vinkjes op je checklist. Net zoals in het ‘echte leven’ is er veel meer dan direct herkenbare en aantoonbare specificaties.

“Een open deur”, hoor ik je denken. Maar in mijn dagelijkse werk als Sales Consultant ben ik actief betrokken in het werven van nieuwe Managed Services klanten voor Valid. In deze selectietrajecten merken wij dat klanten in de offerte-aanvraag beperkt aandacht schenken aan de menselijke maat, terwijl in gesprekken juist prominent naar voren komt dat zij de onderlinge samenwerking heel belangrijk vinden.

Tip 1: Ga tafelen!

Een offerte traject duurt vaak enkele maanden. Zorg dat je in deze fase regelmatig aan tafel zit met de collega’s van je toekomstige partner die uiteindelijk ook de diensten gaan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een sessie waarin de toekomstige partner de nieuwe diensten presenteert aan jouw beheerders, architect of business manager. Of een sessie over de projectaanpak. Jouw ervaren collega’s voelen vast perfect aan hoe bedreven en ervaren de nieuwe partner is en of zij zichzelf met die partner zien samenwerken.


Bij Valid merken we in de praktijk dat dit werkt. Zo bleek tijdens een sessie met een woningcorporatie dat de IT-collega’s van die woningcorporatie juist heel enthousiast raakten over de nieuwe werkplek. Zij deelden hun zorgen over belangrijke applicaties binnen die nieuwe werkplek. Er ontstond een dialoog waar, door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde, de zorgen verdwenen en enthousiasme ontstond. Zo’n vruchtbare dialoog in dit stadium duidt op een prettige, collegiale samenwerking in de toekomst.

Tip 2: Bezoek je nieuwe familie!

Breng een bezoek aan de werklocatie van de partner. Daar kun je met eigen ogen zien hoe de Servicedesk en beheerteams geoutilleerd zijn voor de dienstverlening. Maken zij gebruik van state-of-the-art voorzieningen om hun klanten de beste services te leveren? Beschikken ze over een fijne werkplek op een prima te bereiken locatie? Medewerkers die plezier hebben in hun werk en tevreden zijn met de arbeidsomstandigheden, stralen dit immers ook uit.


Daarnaast maak je de communicatie tussen partner en klanten ‘live’ mee. Zo ervaar je van dichtbij hoe het er in de praktijk aan toe gaat en wat jij mag verwachten. Heerst er een goede werksfeer dan ervaar je dat in een vloek en een zucht. Zonder dat je keiharde performance cijfers ziet, weet je al of klanten tevreden zijn.

Tip 3: Oude liefde roest niet?

Een referentiebezoek is natuurlijk niet nieuw. Vragen om een bezoek te brengen aan een klant die het contract heeft beëindigd is dat wel. Geeft jouw toekomstige ICT-partner je de mogelijkheid om een voormalige klant te bezoeken? Waarom heeft die klant het contract beëindigd? Maar ook, wat zijn de pluspunten of hoe professioneel verliep de overdracht naar de nieuwe dienstverlener? Allemaal antwoorden die jou helpen bij het maken van je keuze.

Klaar met actief daten? Dan ben je weer een stap dichter bij het maken van de juiste keuze. Vertrouw daarbij op de feedback die je krijgt, schat het belang ervan op waarde en durf er je beslissing op te baseren. Realiseer je dat je een langdurige relatie aangaat en maak een weloverwogen keuze, want scheiden is duur.

Deel je date ervaring gerust. Ik ben benieuwd.