Valid Blog

Draaideuren en toegangspoortjes worden slimmer in de cloud

Geschreven door Jacques Born | 17 okt, 2018

Valid bouwt voor Boon Edam IoT-platform in de Azure Cloud

Iedereen die wel eens een vliegtuig neemt op Schiphol of naar de wc gaat in een wegrestaurant, komt in aanraking met een product van Boon Edam. Wat niet iedereen weet, is dat er veel slimme technologie zit in de systemen voor fysieke toegang van Boon. En dat wordt alleen maar meer. Wij helpen Boon Edam om met een connected platform een nieuwe stap te zetten in de modernisering van de producten, waardoor klanten optimaal inzicht krijgen en het onderhoud kan worden gestroomlijnd. Internet of Things, Machine Learning en Predictive Maintenance komen binnen bereik.

De bedrijfsstrategie van Boon Edam is gebaseerd op twee belangrijke drijfveren: de behoeften klant centraal stellen en rekening houden met de groeiende schaarste aan technisch specialisten. Het connected platform dat Valid in Azure bouwt stelt Boon in staat daar op in te spelen. Valid ontwikkelt een cloudplatform voor het monitoren en aansturen van de toegangssystemen van Boon. In een Proof of Concept hebben we medio 2017 laten zien dat Azure, vergeleken met SAP Hana en Amazon Web Services, de meeste mogelijkheden biedt om de bestaande dashboards naar de cloud te brengen en daar veel meer met de data te kunnen doen. We rollen nu een pilot uit met de toegangssystemen die in wc’s van wegrestaurants staan. Boon kan te zijner tijd opschalen om de vele duizenden draaideuren, poorten, barrières en tourniquets die het bedrijf wereldwijd levert in het platform op te nemen. In het najaar van 2018 wordt het nieuwe platform gelanceerd.

Business continuity

Boon Edam biedt uiteenlopende producten voor diverse typen klanten, van luchthavens en high-security datacenters tot grote ziekenhuizen en winkelcentra. Maar ook winkels en kantoren zijn klant van Boon Edam. De oplossingen hebben gemeenschappelijk dat ze altijd moeten werken. Als een poortje in een groot kantoor niet open gaat, krijg je wachtrijen en kunnen mensen niet naar hun werkplek. Of als een wc-tourniquet vastloopt lijdt de exploitant van de wc financiële schade. Het klinkt misschien gek, maar business continuity begint met goed werkende fysieke toegang. De manieren om doorgang te krijgen variëren van eenvoudigweg open duwen tot en met geavanceerde biometrische identificatie zoals gezichtsherkenning, al naar gelang de gebruikssituatie.

De klanten van Boon Edam willen in toenemende mate monitoren of de systemen werken en wat het verkeer is dat er doorheen gaat. High-security omgevingen willen die informatie in real-time krijgen en deze opnemen in hun security management systeem. Grote kantoren willen de data uit de poortjes integreren met systemen voor klimaatbehandeling, energie of verticaal vervoer in een gebouw. Fysieke toegang wordt op deze manier ingebed in uitgebreide managementsystemen voor gebouwbeheer, crowd control en security. Maar ook in commerciële toepassingen, bijvoorbeeld voor betaalde toegang tot wc’s of sportscholen. Dan is het prettig om aan het einde van de dag inzicht in de omzet te krijgen en op afstand prijsveranderingen door te voeren. Of om te zien wanneer het papier in de voucher-printer moet worden bijgevuld.

Geavanceerde tooling

Door naar de Azure Cloud te gaan, kan Boon Edam veel meer doen met de beschikbare data. Er ontstaat een gemakkelijk schaalbaar datawarehouse met flexibele functionaliteit voor reporting en dashboards. Gebruikers halen afhankelijk van hun rol en rechten precies die informatie op die ze nodig hebben. De front-end van het platform is voor de klant anders dan dat voor Boon Edam. Neem het voorbeeld van de tourniquets in wc’s. Klanten kunnen door self-service eenvoudig instellingen aanpassen, bijvoorbeeld centraal kortingen doorvoeren. Of kleine storingen verhelpen. En ze kunnen de data downloaden naar hun eigen omgeving voor verdere verrijking. Met de informatie uit het dashboard kan de klant piekmomenten vaststellen en daar verdere actie op ondernemen, zoals de schoonmaak van de wc’s intensiveren en het onderhoud plannen op de minder drukke momenten. Met Machine Learning kan het systeem dergelijke acties automatisch in gang zetten.

Koppelingen met Boon’s SAP backend en met externe systemen zijn in Azure gemakkelijker te realiseren en te onderhouden. De Azure cloud biedt verder allerlei geavanceerde tooling voor Big Data Analytics, Security en Machine Learning die, losgelaten op het platform, leidt tot toepassingen die we nu nog niet eens kunnen verzinnen.

Voorspellen

Om de schaarste aan technici het hoofd te bieden, voorziet het nieuwe platform in allerlei mogelijkheden voor Predictive Maintenance: het op basis van historische en actuele informatie door de computer laten voorspellen wanneer componenten toe zijn aan onderhoud of vervanging. Boon Edam gebruikt SAP als ERP-platform. SAP bevat heel veel historische data over componenten en complete systemen, zoals installatiedatum, onderhoudsgeschiedenis, opgetreden storingen. In Azure kunnen de Big Data uit SAP worden gecorreleerd en geanalyseerd. Het is dan mogelijk om in de cloud algoritmes voor Machine Learning te verfijnen en predictive analytics uit te voeren. Storingen laten zich voorspellen en kunnen worden voorkomen voordat ze daadwerkelijk optreden. De inzet van servicemonteurs kan veel beter worden gepland.

Babystapje

Aan het begin van de zomer van 2018 is de informatie-infrastructuur nagenoeg klaar. Ook de elektro-mechanische elementen heeft Boon geschikt gemaakt. Er wordt nu hard gewerkt aan het operating systeem van de toegangssystemen. De R&D-afdeling van Boon Edam doet zelf productontwikkeling van de deuren, printplaten en software. Het gaat om tientallen engineers in binnen- en buitenland. De Valid Development Factory heeft in Azure het connected platform ontwikkeld, de historische data naar Azure gemigreerd, diverse koppelingen gemaakt en het dashboard ingericht. In de zomer worden integratie- en gebruikerstests gedaan zodat in september gelanceerd kan worden.

We zijn met iets bijzonders bezig, een combinatie van IoT, Big Data, Predictive Analytics, Cloud.... We passen allerlei nieuwe concepten toe ten dienste van de business van de klant. Samen helpen we Boon Edam voorop te blijven lopen en Boon stelt ons in staat om onze expertise volledig te ontplooien bij het digitaliseren van fysieke toegang. Dat is Digital Transformation in optima forma.

Cijfers

  • Tienduizenden toegangssystemen wereldwijd
  • Ruim 20 vestigingen in binnen en buitenland
  • 250 toilet-tourniquets in pilot
  • 7 Boon engineers betrokken bij R&D
  • 4 Valid developers betrokken

Resultaten

  • Vergrote innovatiekracht
  • Goed kunnen voorzien in klantbehoeften
  • Efficiëntere inzet support engineers
  • Toekomstvast fundament
  • Compliance met corporate, op Microsoft gebaseerde IT standaard

 Royal Boon Edam. Experts in fysieke toegang

Koninklijke Boon Edam is toonaangevend in de levering van architecturale tourniquetdeuren, beveiligingssluizen, toegangspoortjes, draaihekken en automatische schuifdeuren aan klanten over de hele wereld. Boon is een derde generatie Nederlands familiebedrijf dat een vooraanstaande positie inneemt in zijn gespecialiseerde markt. Boon is al ruim 140 jaar actief in de toegangssector. Het biedt modulaire oplossingen die gericht zijn op efficiënte doorstroming, veiligheid, gebruikscomfort, energiebehoud, technologie en innovatie. Oplossingen die rekening houden met échte mensen. Boon is met 1400 medewerkers actief in meer dan 60 landen.

Door Jeroen van de Poll (Project Manager) en Jacques Born (Account Manager) bij Valid