Valid Blog

“Break free” van legacy en naar de Cloud. Hoe pak ik dat aan?

Geschreven door Andre Kwaks | 19 mrt, 2018

Voor veel bedrijven en organisaties biedt de mogelijkheid van werken in de cloud ontzettend veel voordelen. 

Kies je als organisatie bijvoorbeeld voor desktops in de cloud, dan garandeert dit (zeker met Azure) wereldwijd een goede user experience voor al je medewerkers.


Een ander voordeel van werken in de cloud is dat je technische resources alleen gebruikt wanneer je ze echt nodig hebt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hierin flexibel te scalen tussen piek- en daluren. Tenslotte biedt de cloud ook een zekere financiële wendbaarheid. Omdat je geen grote lange termijn investeringen hoeft te doen in hardware, kun je ook gemakkelijk bijschalen bij plotselinge groei of krimp.


Toch is een gang naar de cloud niet altijd een kwestie van "eventjes een paar databases en applicaties migreren". Soms zijn er ook andere redenen en wil (of kan) je als bedrijf geen afscheid nemen van je legacy applicaties:

 

  • Er is veel geïnvesteerd in on premise hardware - en die moet eerst afgeschreven worden
  • In nogal wat sectoren (bijvoorbeeld de maakindustrie) zijn applicaties en databases gekoppeld aan machines (via PLC) die niet naar de cloud kunnen
  • Vanwege regelgeving (beveiliging of compliance) is het niet mogelijk/wenselijk om bepaalde applicaties en databases in de cloud te plaatsen


Het gaat dan vaak om applicaties als SCADA, Manufacturing execution systems (MES) en CAD/CAM.


De complexiteit rondom legacy betekent niet dat je als bedrijf de cloud ook maar meteen moet vergeten. Ik leg klanten graag uit dat er genoeg technische oplossingen zijn waarmee legacy applicaties aan de cloud kunnen worden gekoppeld.


Legacy applicaties kunnen bijvoorbeeld worden aangeboden als published applicaties op de desktop.
Ook kun je omgevingen zo inrichten dat ze geheel of gedeeltelijk kunnen draaien vanuit de public cloud. De koppeling van legacy applicaties met de cloud (Desktop-as-a-Service omgeving) loopt dan via RDP of ICA-protocol.


Een voorbeeld uit de praktijk
Onlangs heb ik, samen met collega's, een IT omgeving ingericht voor een bedrijf met desktop gebruikers over de hele wereld die toegang nodig hadden tot legacy applicaties die allemaal draaiden in een datacenter in Nederland. In de oude situatie werden de applicaties (zowel de legacy maar ook Outlook en Word) aangeboden vanuit een VDI omgeving in hetzelfde datacenter. Bij locaties in Azië werkte dat daar lokaal niet prettig door de hoge latency.


Bij de pilot die ik met Valid opzette werd de centrale VDI desktop vanuit Nederland vervangen door een RDS desktop, aangeboden vanuit een Azure datacenter vlak bij de eindgebruikers. De legacy applicaties werden daarbij binnen deze desktop over het wereldwijde Azure netwerk aangeboden als published applicaties binnen de published desktop.


Applicaties als Word en Outlook draaiden met minimale latency rechtstreeks vanuit de published desktop in Azure vlakbij de gebruikers. Alleen bij de legacy applicaties die draaide vanuit Nederland, bemerkte gebruikers nog wat latency effecten. De totale user experience voor gebruikers werd hiermee verbeterd en was minder afhankelijk van de werkelijke locatie van de eindgebruiker waar ook ter wereld.


Het betreffende bedrijf groeide snel en de overgang van on premise VDI naar werkplekken vanuit de cloud hadden als bijkomend voordeel dat men qua IT resources de groei naadloos kon volgen zonder zich zorgen te hoeven maken over de beschikbaarheid van voldoende capaciteit omdat die bij een public cloud omgeving “onbeperkt” is.


Azure biedt met netwerkvirtualisatie en de beschikbaarheid van netwerkappliances van alle grote leveranciers, tevens de mogelijkheid om het interne beveiligingsbeleid rondom o.a. DMZ configuratie en firewall policies rechtstreeks over te nemen vanuit de on premise omgeving waar men dit beleid in de loop der jaren had kunnen ontwerpen en finetunen.


dit specifieke praktijkvoorbeeld hadden zowel de wereldwijde lokale aanwezigheid van Azure, de schaalbaarheid en de flexibiliteit van bijvoorbeeld netwerkvirtualisatie een bijdrage geleverd aan het succes.


Wat wil ik met de cloud?
Hoewel je goed moet nadenken over wat je wil met de cloud en wat de beste oplossingen zijn voor legacy vraagstukken - deze zijn vaak gebaseerd op een client-server of een three-tier model met presentatie-, businesslogica- en database tiers – maakt het weinig uit of je als organisatie meteen al je legacy naar de cloud wil brengen of nog niet helemaal. Je kunt toch al beginnen met profiteren van de voordelen die de cloud kan bieden.


Ik geniet van dit soort situaties, omdat ze complex zijn en dwingen om je goed te verdiepen in de business van een klant.


Wil jij weten waar jullie staan? Ik beantwoord graag je vragen.