<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183007195643433&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Valid Blog

Lambda_architectuur.jpg

Wat is Business Intelligence?

Ik krijg vaak de vragen; “Wat is business intelligence nou precies?” en “Wat doe jij op een dag?”

De definitie die Valid hanteert is vrij helder, namelijk; “De benodigde informatie, in de juiste vorm, op de juiste plaats op het moment dat het er toe doet.”

Business Intelligence

Maar hoe kom je erachter welke informatie nodig is, in welke vorm de eindgebruiker deze informatie nodig heeft en wat het juiste moment is? De enige manier om hier achter te komen is om het gesprek aan te gaan met de business en de juiste vragen te stellen. De eerste, vrij eenvoudige, vragen die we stellen zijn: “Waarom?”, “Wat is je doel?” en “Wat wil je bereiken?”. Het antwoord is vaak vele malen moeilijker. Vervolgens proberen we te achterhalen hoe we dit doel kunnen bereiken en tot slot wat we hiervoor gaan doen. Zo proberen we de vraag helder te krijgen en de eindgebruiker goed na te laten denken over hun informatievraag.

 

Als de informatievraag helder is en we weten in welke vorm en op welk moment de informatie geleverd moet worden, kunnen we de architectuur bepalen. Met de veranderende informatievraag van “Wat is er gebeurd?” en “Waarom is dat gebeurd?” naar “Wat gaat er gebeuren?” en “Wat kan ik er nu aan doen?” verandert ook de inrichting van je architectuur. Het traditionele batch-georiënteerde datawarehouse, waarin data in de nacht verwerkt wordt, zal gecombineerd moeten worden met streaming data om snel inzicht te kunnen hebben en een goede sturing te kunnen geven. Een dergelijke architectuur noemt men in Business Intelligence termen de Lambda architectuur, een architectuur die zowel batch- als streaming data kan verwerken, combineren en presenteren aan de eindgebruiker. Deze architectuur kan zowel on-premises als in de cloud opgebouwd worden (of een combinatie hiervan). Onderstaand een voorbeeld van een, volledig in Azure uitgevoerde, Lambda Architectuur. 

Voorbeeld van een Lambda architectuur

Als we de data in het datawarehouse hebben geladen zal de data beschikbaar worden gesteld in de gewenste vorm, op het juiste moment en op de gewenste devices. Door de snel veranderende vraag naar, en de snelheid van, informatie is het belangrijk om de data op verschillende manieren aan te bieden aan de business. De ene eindgebruiker heeft voldoende aan een standaard rapport, de andere wil zelf stoeien met de data via een kubus en weer een ander wil door middel van self-service BI een eigen dashboard met rapporten opzetten. Daarbij kan de eindgebruiker kiezen tussen de data die we vertrouwen (batch-data) en de data die we direct willen hebben (streaming-data).

 

Mijn werkdagen zien er dan ook erg divers uit. De ene dag zit ik samen met de klant de informatiebehoefte te bepalen en deze te vertalen naar een functioneel ontwerp. Om vervolgens de data te laden in het datawarehouse en de gewenste informatie aan te bieden middels rapporten en/of kubussen. De andere dag krijg ik de vraag met welke Microsoft Azure componenten we het beste een Big Data IoT datawarehouse architectuur kunnen opzetten en implementeren.

 

Uiteindelijk blijft mijn doel om de eindgebruiker te voorzien van betrouwbare relevante informatie zodat ze tijdig, gefundeerde besluiten kunnen nemen op alle niveaus binnen hun organisatie. Dát is voor mij Business Intelligence. Ik vraag me af hoe jij dit ziet. Laat het me weten door bijvoorbeeld een comment achter te laten, ik ga graag het gesprek met je aan.

 

Terug naar blogoverzicht
Guido Ritzen

Written by Guido Ritzen

Delivery Manager BI & Analytics

Laat je reactie achter